Er egentlig Trumps fredsplan så ille?

«Jeg ble ikke valgt for å drive med småtterier, eller vike unna de store problemene». Med denne påminnelsen presenterte USAs president Donald Trump i går sin plan for å løse konflikten mellom Israel og Palestina – et 181 sider langt dokument titulert «Peace to Prosperity: A Vision to Improve the Lives of the Palestinian and Israeli People». Ved hans side i Det hvite hus sto den israelske statsministeren, Benjamin Netanyahu, mens representanter for den andre siden av konflikten glimret med sitt fravær. Palestinerne har heller ikke fått være med på å utarbeide planen. Umiddelbart etter at nyheten ble kjent i går strømmet de ut på gatene og brant amerikanske flagg. Trumps svigersønn og hovedansvarlig for administrasjonens midtøstenpolitikk, Jared Kushner, sier imidlertid til CNN at planen skal være åpen for ytterligere forhandlinger dersom palestinerne velger å komme USA og Israel i møte. Her skal vi forklare hovedpunktene i planen – og hvorfor palestinerne er så avvisende til at det er akkurat dette bidraget til den lange rekka av fredsplaner for Midtøsten som skal være det saliggjørende.

01: Palestinerne får en egen stat – under visse forutsetninger

Trump selger den nye planen som en «realistisk tostatsløsning». Når problemet er to folk som begge krever å få råde over det samme landet er det nærliggende å foreslå at de deler det mellom seg, og det ble da også gjort så tidlig som i 1937 (den gang ble hele området styrt av Storbritannia på oppdrag fra FNs forløper Folkeforbundet). Siden 80-tallet har palestinerne i praksis anerkjent at de må avstå deler av det gamle mandatområdet til Israel, og noen år senere mente som kjent norske diplomater at de hadde klart å få partene forlikt om en prosess (Oslo-avtalen) som skulle lede til Israel og Palestina som to selvstendige stater.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.