– Dette stinker: Petroleumstilsynet møtte selskaper om mineralutvinning i havet allerede i februar

Brev fra Petroleumstilsynet / prøvetaking fra skorstein ved Lokeslottet. Foto: Senter for dyphavsforskning, UiB

«Godt nytt år! Dette tok sin tid med oss, men nå er vi klare og ser at vi kan trenge informasjon om aktørene og en mulig letefase i områdene foreslått for åpning ref. konsekvensutredningen.»

Slik startet eposten som ble sendt fra Petroleumstilsynet til gruveselskapet Loke Marine Minerals 30. januar i år.

Tre dager tidligere hadde Oljedirektoratet lagt fram vurderingen av hvilke mineralressurser man kan vente å finne på norsk sokkel. Det var med utgangspunkt i denne vurderingen at regjeringen Støre gikk inn for undersjøisk gruvedrift i juni.

Stortinget skal først formelt ta stilling til forslaget – som har skapt stor fortvilelse i miljøbevegelsen, både i Norge og internasjonalt – på nyåret. (5. desember ble det imidlertid klart at regjeringen har sikret det nødvendige flertallet for forslaget.)

Men nesten ett år før vedtaket i Stortinget vil ligge klart, inviterte Petroleumstilsynet «sentrale enkeltaktører» til å fortelle om hvordan de ville gå fram for å utvinne havbunnsmineralene. Selskapene fikk blant annet beskrive «teknologi som tenkes brukt» og «sannsynlige produksjonsmetoder».

Aktørene som ble invitert til å dele sine marine mineral-ambisjoner i februar var Loke Marine Minerals, Adepth Minerals og Green Minerals.

I november snakket Petroleumstilsynet med Aker BP under et tilsvarende møte.

De første invitasjonene til selskapene gikk med andre ord ut nesten et helt år før de folkevalgte på Stortinget får ta stilling til spørsmålet om Norge skal åpne opp f...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.