Dette er nynazisten siktet for politiker-attentatet som ryster Tyskland – knyttes til flere ekstreme organisasjoner

Den føderale påtalemyndigheten i Tyskland bekreftet mandag at det kan ligge et høyreekstremt motiv bak drapet på den tyske politikeren Walter Lübcke 2. juni i år, og i dag gikk myndighetene lengre: – Et høyreekstremt attentat på en ledende representant for staten (...) et angrep på oss alle, uttalte innenriksminister Horst Seehofer. Lübcke, som representerte det kristeligdemokratiske partiet CDU (Angela Merkels parti) og var regionspresident i Kassel i delstaten Hesse, ble skutt i hodet fra kloss hold på sin egen veranda 2. juni i år.

– Én blant 12 700 høyreekstreme i Tyskland

45 år gamle Stephan Ernst, som er arrestert og knyttet til drapssaken etter funn av DNA-et hans på offerets klær, har trolig vært involvert i nynazistmiljøer i hele sitt voksne liv, inkludert det tyske høyreekstreme partiet NPD. Han skal også ha hatt kontakt med det voldelige nynazistiske nettverket Combat 18. Sjefen for det tyske sikkerhetspolitiet BfV bekreftet på pressekonferansen sammen med innenriksministeren tirsdag at Ernst har vært på radaren helt siden 1980-tallet. – Som kriminell vakte han sist vår oppmerksomhet i 2009. Men jeg kan ikke utelukke at han har dukket opp andre steder, sa Thomas Haldenwang, og poengterte at det er så mange høyreekstremister i sikkerhetstjenestenes søkelys at det er umulig å ha kontinuerlig oversikt: – Per i dag har vi 12 700 høyreekstremister i Tyskland som er villige til å bruke vold, og det er vanskelig å holde øye med dem alle. Ernst er tidligere domfelt for knivstikking, forsøk på å bombe et asylmottak (i 1993) og et voldelig angrep på en fagforeningsdemonstrasjon. – Det blir interessant å se om drapsmannen handlet alene eller om det v...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.