Dette er nynazisten siktet for politiker-attentatet som ryster Tyskland – knyttes til flere ekstreme organisasjoner

Den føderale påtalemyndigheten i Tyskland bekreftet mandag at det kan ligge et høyreekstremt motiv bak drapet på den tyske politikeren Walter Lübcke 2. juni i år, og i dag gikk myndighetene lengre:

– Et høyreekstremt attentat på en ledende representant for staten (…) et angrep på oss alle, uttalte innenriksminister Horst Seehofer.

Lübcke, som representerte det kristeligdemokratiske partiet CDU (Angela Merkels parti) og var regionspresident i Kassel i delstaten Hesse, ble skutt i hodet fra kloss hold på sin egen veranda 2. juni i år.

– Én blant 12 700 høyreekstreme i Tyskland

45 år gamle Stephan Ernst, som er arrestert og knyttet til drapssaken etter funn av DNA-et hans på offerets klær, har trolig vært involvert i nynazistmiljøer i hele sitt voksne liv, inkludert det tyske høyreekstreme partiet NPD. Han skal også ha hatt kontakt med det voldelige nynazistiske nettverket Combat 18.

Sjefen for det tyske sikkerhetspolitiet BfV bekreftet på pressekonferansen sammen med innenriksministeren tirsdag at Ernst har vært på radaren helt siden 1980-tallet.

– Som kriminell vakte han sist vår oppmerksomhet i 2009. Men jeg kan ikke utelukke at han har dukket opp andre steder, sa Thomas Haldenwang, og poengterte at det er så mange høyreekstremister i sikkerhetstjenestenes søkelys at det er umulig å ha kontinuerlig oversikt:

– Per i dag har vi 12 700 høyreekstremister i Tyskland som er villige til å bruke vold, og det er vanskelig å holde øye med dem alle.

Ernst er tidligere domfelt for knivstikking, forsøk på å bombe et asylmottak (i 1993) og et voldelig angrep på en fagforeningsdemonstrasjon.

Det blir interessant å se om drapsmannen handlet alene eller om det var en organisert struktur bak ham. Det har vært avdekket flere organisasjoner som opererer med rene dødslister – personer de ønsker å ta livet av. Dette er det åpenbart noe både politiet, påtalemyndigheten og offentligheten ellers må følge nøye med på. Nye drap kan skje når som helst, sier professor Fabian Virchow, som forsker på høyreekstremisme ved Høyskolen i Düsseldorf, til Filter Nyheter.

Politiet skal ha funnet flere våpen da de ransaket boligen til Ernst, som tidligere har kommet med truende meldinger i et kommentarfelt på Youtube.

«Enten går regjeringen av snart, eller så kommer det til å bli dødsfall», skrev høyreekstremisten i 2018, ifølge Süddeutsche Zeitung.

Demonstrerte med nazister og knyttes til pistolklubb

Ifølge Virchow tilhører den antatte gjerningsmannen det forskerne omtaler som nittitallsgenerasjonen av høyreekstremister.

– Det er dem som ble politisk bevisste på starten av 90-tallet, da det var økende tilslutning til ytre høyre-organisasjoner og det vi kaller den «første bølgen» av rasistiske voldshandlinger lærte gjerningsmennene at dette var noe man kunne drive med uten å bli straffet for det. Da politikerne svarte med en innstramming av den grunnlovsfestede retten til å søke asyl, kan man også si at kampanjen, fra høyreekstremistenes synsvinkel, var vellykket, sier han.

Walter Lübcke var statsdelspresident i Kassel, en av tre delstatsdeler i Hesse. Han ble skutt og drept 2. juni i år.

Tyske aviser har skrevet at 45-åringen har deltatt i demonstrasjoner arrangert av løst sammensatte nettverk som «Freie Kameradschaften» og «Autonome Nationalisten». (Sistnevnte er en slags nynazistisk motsats til de voldelige demonstrasjonsgruppene på venstresida, mens den første betegnelsen er en paraply for klikker av nynazister over hele Tyskland).

Etter at siktelsen ble kjent har det dukket opp bilder av Ernst blant annet mens han driver valgkamp for NPD i 2002 (bildet øverst i artikkelen) og på en nynazist-demonstrasjon i 2007.

I tillegg skal Ernst ha hatt kontakt med en tysk avlegger av Combat 18, som har navnet sitt fra  den nynazistiske terrororganisasjon basert i Storbritannia for nærmere 20 år siden,  og ifølge Deutsche Welle har hatt et visst fotfeste i nettopp Kassel-området.

– Combat 18 opererer ikke med formelle medlemslister, så det er vanskelig å si noe om i hvilken grad han var involvert med dem. Men den antatte gjerningsmannen hadde trolig tilgang på både våpen og skytetrening gjennom en pistolklubb, sier Virchow.

Drapstruet etter viralvideo

Forskeren viser til at det siden migrantkrisen i 2015 har vært en jevn øking i antallet voldelige, høyreekstreme angrep i Tyskland. Gjerningsmennene er personer som ikke skyr noen midler for å stanse innvandringen til landet.

– De frykter såkalt «raseblanding» og mener det ødelegger samfunnet og avvikler tyskerne som folkeslag. Angrepene retter seg ikke bare mot flyktninger, men mot alle politikere som står for et åpent samfunn der innvandring finner sted. Det finnes flere eksempler på dette de siste tre årene, selv om ingen – heldigvis – er blitt drept før nå, sier forskeren og nevner knivangrepet på en ordførerkandidat i Køln i 2015 som et av de mest kjente.

Drapsofferet Walter Lübcke var heller ingen ytterliggående radikaler. Han tilhørte det kristeligdemokratiske, konservative CDU, og kom i de høyreekstremes søkelys først etter å ha forsvart rikskansler Merkels innvandringspolitikk i 2015.

En videosnutt der Lübcke uttaler at «personer som ikke ønsker å inkludere andre i Tyskland, står fritt til å forlate landet» gikk viralt det samme året. Deretter kom drapstruslene.

– Walter Lübcke var ingen tilhenger av å åpne grensene fullstendig, men snakket om behovet for å bruke nødvendige ressurser på å integrere de som kom – å gi dem en fair sjanse, sier Fabian Virchow.

  • Artikkelen er utvidet etter første publisering med sitater fra sikkerhetspolitiets pressekonferanse.