Dette er Mexicos nye president: • «Populist», ifølge kritikere • «Anti-Trump», men vil samarbeide • Skal knuse «mafia-staten»

64 år gamle Andrés Manuel López Obrador fra venstresidepartiet Morena er ny president i Mexico. Ifølge foreløpige tall etter søndagens valg har veteranpolitikeren - i sitt tredje forsøk på å vinne presidentembetet - fått over 11 millioner stemmer, noe som tilsvarer en oppslutning på rundt 53,8 prosent. Det hele blir beskrevet som et valgskred, samtidig som López Obrador selv beskrives som både en radikal populist, Mexicos redningsmann og en uforutsigbar nasjonalist med hat mot USA. [caption id="attachment_3564" align="alignnone" width="1200"] Valgvinner Andrés Manuel López Obrador.[/caption] Så hvem er han, egentlig? Hva vil han gjøre? Og hvordan vil valgseieren påvirke Mexicos vanskelige forhold til storebror USA? Fasiten får vi først etter at han tiltrer i desember - López Obrador har vært relativt tilbakeholden med detaljer rundt egen politikk. Men dette vet vi:

Fra opprørsk aktivist til landets president

Andrés Manuel López Obrador, som går under kallenavnet AMLO etter initialene i navnet, vokste opp i en middelklassefamilie i det meksikanske Tabasco-distriktet, hvor faren hans først jobbet i den statlige oljeindustrien, men siden begynte å importere og selge amerikanske klær. Sønnen ble imidlertid aktivist på venstresiden i politikken, der han blant annet engasjerte seg i oljearbeideres lønns- og arbeidsvilkår og ble en markant kritiker av det statlige oljeselskapet Pemex, som han mente utnyttet urbefolkningsgrupper og representerte et mafialignende, korrupt system der p...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.