Derfor var ikke nazi-demonstrasjonen ulovlig

Kristiansand 29. juli. (Foto: Jarle R. Martinsen / Fædrelandsvennen)

Det har vakt sterke reaksjoner at politiet lørdag formiddag lot nynazistene i «Den nordiske motstandsbevegelsen» gjennomføre et demonstrasjonstog i den travle handlegata Markens gate i Kristiansand. Samtidig ble folk som forsøkte å sperre demonstrantene, bortført av politiet. Organisasjonen, som sier de kjemper for et etnisk homogent Norden og demonstrerte under parolen «knus homolobbyen», fikk tidligere i sommer tommelen ned fra politiet da de meldte at de ville demonstrere i Fredrikstad. De dukket opp i Kristiansand uten å varsle myndighetene i god tid på forhånd. Men det betyr ikke at demonstrasjonen i Kristiansand var ulovlig, sier jurist Anine Kierulf ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter. – Det er lenge siden det var slik at man måtte søke om å få avholde en demonstrasjon i Norge. Utgangspunktet nå er at alle har rett til å demonstrere for sitt syn. Men i henhold til politilovens paragraf 11 har man plikt til å melde fra til politiet, slik at de kan tilpasse tid og sted og være forberedt på mulige opptøyer, sier Kierulf. – Når noen ikke melder fra på forhånd, kan man bøtelegges for dette i ettertid. Men det gjør ikke selve demonstrasjonen ulovlig, sier hun.

Kan oppløses på stedet

– Hva skal til for at en demonstrasjon blir definert som ulovlig? – En demonstrasjon kan bli forbudt i forkant hvis det er fare for sikkerhet eller alvorlig ordensforstyrrelse. Det er ikke et forbud som kan utøves på bakgrunn av at ytringene man tror kan bli fremsett er dumme eller fæle, men fordi man vet at måten de vil bli framsatt på skaper alvorlige sikkerhetsproblemer, sier ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.