Derfor betyr ikke en svekket Golfstrøm kaldere klima i Norge

IKKE FÅ PANIKK: Huset ditt forsvinner ikke under en isbre med det første, skal vi tro målinger av havstrømmene i de nordiske havene. De lever i beste velgående.

De kommer igjen i nærmest årvisse intervaller - katastrofeoppslagene om at Golfstrømmen er svekket, og kanskje kan forsvinne helt. Gjerne i kjølvannet av nye forskningsrapporter som melder om urovekkende funn i ulike havområder. Til nå har ingen klart å bevise over tvil at det skjer. Muligheten for at de store havstrømmene i verden blir svakere er igjen blitt den store snakkisen blant klimaforskere. To rapporter publisert i vitenskapstidskriftet Nature tidligere i april fant begge, med ganske ulike metoder, at mindre vann kjøles ned og synker til bunns i dypet mellom Grønland og Canada, Labradorhavet, enn tidligere. Tilsvarende funn har australske og japanske forskere nå gjort på motsatt side av kloden - i Antarktis. Disse «synke-sonene» for kaldt havvann er viktige elementer for de store, globale havstrømmene, som påvirker varmen både på land og i havet. Det varme vannet strømmer i overflaten fra ekvator til polene, kjøles ned og blir saltere og tyngre, synker, og strømmer tilbake dypt nede i havet. [caption id="attachment_3290" align="alignnone" width="1280"] Forskere mener stedene hvor varmt overflatevann kjøles ned og presses ned i havdypet er viktige motorer for globale havstrømmer (markert med rundinger). Hvis motorene stopper, frykter forskerne det får dramatiske konsekvenser for strømmen som flytter varme og kalde vannmasser rundt på kloden.[/caption]   «Golfstrømmen» beskriver vannmassene som transporteres fra Mexico-gulfen opp til de nordiske havene og ned igjen. Strømsystemet strekker seg over Nord-Atlanteren, og har flere «undersystemer» - blant ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.