«Brenn din lokale moské»: Kjent nynazist selger jødehets og muslimhat i egen nettbutikk

Den kjente nynazisten Ronny Bårdsen (36), som er aktiv i «Den nordiske motstandsbevegelsen» (DNM)har i lang tid produsert, markedsført og solgt t-skjorter og andre effekter med budskap som er populære blant høyreekstreme i Norge og nabolandene.

Selv om en rekke av de offentlige ytringene trolig er i strid med straffeloven § 185 om diskriminerende eller hatefulle ytringer, har politiet per i dag ingen planer om slå ned på enkeltmannsforetaket i Kristiansand.

  • OPPDATERING: Nettbutikken ble lørdag stengt ned – etter alt å dømme av leverandøren som var vert for nettstedet. (Filter Nyheter har ikke vært i kontakt med selskapet.)

Bårdsen er fra før siktet for hatefulle ytringer i en annen sak sammen med nynazistene Tommy Olsen og Jan Christopher Pedersen i DNM,  etter at det ble hengt opp bannere med hakekors og teksten «Vi er tilbake» flere steder i Kristiansand natt til 9. april i år.

Agder politidistrikt opplyser til Filter Nyheter at politiet ønsker at denne unike hakekors-saken skal bli behandlet i rettssystemet før det eventuelt blir aktuelt å vurdere Bårdsens nettbutikk opp mot den samme bestemmelsen i loven.

– Som kjent har Agder politidistrikt opprettet sak og siktet flere personer for å ha hengt opp et «nazi-flagg» i flaggstangen på Arkivet i Kristiansand 9. april. Så vidt jeg vet har ikke en slik sak vært prøvd i rettssystemet tidligere. Jeg antar at en avgjørelse i første instans vil bli anket videre til lagmannsretten, skriver påtaleleder Terje Kaddeberg Skaar i en e-post til Filter Nyheter.

– Ulovlig sett i sammenhengen

Filter Nyheter har fått Anine Kierulf, ekspert på ytringsfrihetens grenser og fagdirektør  ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter, til å vurdere noen av motivene på Ronny Bårdsens nettsted.

Blant ytringene i nettbutikken som ifølge henne kan være straffbare, er:

  • T-skjorte med svart svastika i hvit sirkel på rød bunn – som alle gjenkjenner som referanse til Nazi-Tysklands flagg og nazisme generelt.
  • Logoen til Nasjonal Samling fra andre verdenskrig.
  • Kaffekrus med «humoristisk» Adolf Hitler-motiv der «seks millioner kunder kan ikke ta feil» viser til holocaust.
  • Hitler-silhuett og sitat som indikerer at han «hadde rett».
  • En «Gudfaren»-pastisj med Hitler-silhuett og utsagnet «Jeg skal gi jødene et tilbud de ikke kan avslå» på engelsk
  • Motiv der SS-logo inngår.
  • T-skjorte der motivet forestiller en moské i flammer ledsaget av teksten «Brenn din lokale moské» på engelsk:

Kierulf: – Skal man ta selve ytringen på ordet, så er dette en oppfordring til en straffbar handling, som er ulovlig. Det er riktignok stor forskjell på at en nazist som taler på torget sier «jeg vil oppfordre alle til å brenne nærmeste moské» til at dette er trykket på en t-skjorte – en sjanger der forventningen er spissede, tullete eller kontrære budskap. Men sett i sammenheng med mye av det andre som finnes på dette nettstedet, er det nærliggende å  tolke dette mer i retning av en reell oppfordring – ikke nødvendigvis at man sier «gå ut og drep noen», men at man bidrar til å piske opp stemningen i den retningen. Her er det to mulige straffbare forhold som er aktuelle – det å utbre denne t-skjorten og det å eventuelt gå med den i for eksempel en nazimarsj.

Noen av motivene i Ronny Bårdsens nettbutikk.

Hakekors og norsk nazi-logo:

Bårdsen har lagt ut flere ulike motiver som inkluderer et svastika hentet fra nazistenes symbolbruk under 2. verdenskrig, blant andre t-skjorten ovenfor. Dette, ikke minst den røde/svarte/hvite t-skjorten ovenfor, er i kjernen av den såkalte rasismeparagrafens presisering av at «Som ytring regnes også bruk av symboler».

– Dette er åpenbart straffbart om man i det hele tatt skal anvende bestemmelsen på symboler. Det er akkurat denne type ting lovparagrafen har som formål å ramme, sier Kierulf til Filter Nyheter om hakekors-motivet.

Nettbutikken markedsfører også en t-skjorte med en logo som mange nordmenn forbinder med de norske nazistene i Nasjonal Samling (gult kors på rød bakgrunn i en sirkel) og påskriften «Den norske legion» – som var en norsk avdeling av Waffen SS under krigen.

Kierulf: – Når svastika kan rammes av den norske lovgivningen, vil jeg tro at det å bruke symbolet til Nasjonal Samling overfor nordmenn også vil rammes.

Det samme gjelder trolig også klær med SS-symbolet, og andre referanser til nazistene som mange nok vil forstå.

– Det vil være et gradsspørsmål hvor mange som kjenner igjen de ulike motivene, sier Kierulf.

Hitler-sitat:

Én av t-skjortene har budskapet «Min ånd vil stige opp fra graven og verden vil se at jeg hadde rett» kreditert «Adolf Hitler» under en silhuett av ham.

Kierulf: – Det framstår klart at intensjonen her er å si at Hitler hadde rett og at jøder er undermennesker som burde utraderes. Her kunne forsvaret vært at «dette er bare et historisk sitat av opphavsmannen». Men når lovgivningen har tatt steget ved å forby symbolbruk som uttrykker det samme som hatefulle ytringer i tekst og uttalelser, vil det være inkonsekvent å ikke ramme dette.

«Humor» om Hitler:

Bårdsen markedsfører et kaffekrus med en tegning av Hitler og påskriften «Uncel Adolf’s pizzeria» og et slagord om at «seks millioner kunder ikke kan ta feil» – en referanse til antallet som ble drept i holocaust.

Nynazisten selger også en Hitler-t-skjorte som parafraserer et kjent sitat fra filmen Gudfaren, der det står at «I’m gonna make the jews an offer they can’t refuse».

Disse budskapene slipper ikke nødvendigvid unna lovgivningen ved å framstå som humoristiske, ifølge Kierulf.

– Dette vil kunne rammes av straffeloven fordi det er egnet til spre hat og ringeakt mot den jødiske befolkningen. Det finnes mange ytringer som er straffrie fordi de har humoristiske elementer, og humor kan vanskeliggjøre tolkning. Men i denne konteksten er det i mine øyne vanskelig å legge noe annet i meningsinnholdet enn at man synes holocaust var en utmerket handling. Selv om det er lov å mene det, er det nærliggende å si at spredning av budskapet bidrar til å spre hat mot en utsatt minoritet, sier eksperten.

Filter nyheter har også snakket med andre jurister som mener flere av motivene kan være over grensen for det straffbare.

Vil ikke kommentere nettbutikken

Ronny Bårdsen selger også flere plagg med motiver som kan tolkes som voldsforherligende, side om side med hatbudskapene.

Blant dem er hettegensere og t-skjorter med påskriften «Defend Norway» sammen med en silhuett av et automatvåpen – og budskap som «God natt, kulturmarxister» (på engelsk) sammen med en silhuett av en maskert mann med to pistoler rettet framover.

Illustrasjonene på en  av de anti-islamske t-skjortene ser ut til å vise en person som sparker en mann som holder en koran – en annen en mann som er i ferd med å sparke en muslim i bønn, ledsaget av teksten «ut med pakket».

Bårdsen, som registrerte det aktuelle norske domenet i juni 2017, er åpen om at han står bak nettstedet og har tidligere klaget over at Facebook har stengt ned markedsføring av nettbutikken der.

Fra sin egen profil har imidlertid nynazisten blant annet reklamert for t-skjorter på innvandringsfiendtlige Facebook-grupper, som her:

Ronny Bårdsen har i en årrekke vært en profil i de høyreekstreme miljøene og framstår i dag som sentral i den  nazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen – der et høyt antall medlemmer er dømt for vold- og våpen-lovbrudd. Forrige lørdag deltok Bårdsen på DNMs demonstrasjon i Stockholm.

Tidligere har han trykket opp hettegensere for den kortlevde, innvandringsfiendtlige borgerverngruppen Soldiers of Odin, der en rekke av deltagerne hadde bånd til høyreekstreme miljøer eller ytringer.

Bårdsen har ikke svart på henvendelser om nettbutikken på e-post, tekstmelding eller telefon.

– Ikke interessert, sa han, før han la på, da Filter Nyheter ringte ham fredag.

Nynazisten har også tidligere gjort det klart at han ikke ønsker å uttale seg om tematikken.

– Det er Filter Nyheter? Dra til helvete med deg, din jævla fitte, var svaret da vi ringte ham i april.