Blågrønn regjering om rus: • Straff ut • Heroin som behandling • Nye stoffer i sprøyterom

Små brosjyrer med informasjon om ulike rusmidler.

Venstre, Frp og Høyre har lagt fram sin blågrønne regjeringsplattform. Den inneholder 13 punkter om ruspolitikk. Halvparten av punktene går ut på å «styrke» diverse tilbud og satsinger på rusfeltet, men regjeringen kommer også med noen konkrete lovnader:

  • Stortingsflertallets ønske om å flytte ansvaret for samfunnets reaksjon på bruk og besittelse av brukerdoser med narkotika fra justissektoren til helsetjenesten blir flyttet fra et budsjettnotat til regjeringens lovnader for hva den skal gjennomføre denne fireårsperioden.
  • Politiet skal kunne pålegge at den rusavhengige skal møtes med helserettede tiltak.
  • De blågrønne vil inkludere flere legemidler og sørge for økt valgfrihet i Legemiddelassistert Rehabilitering (LAR), samt gjennomføre forsøk med heroinassistert behandling (HAB) innenfor LAR.
  • Regjeringen er eksplisitt på at den ikke vil legalisere bruk og besittelse av narkotika.
  • Sprøyterommene er omdøpt til brukerrom: Regjeringen åpner for muligheten til «å injisere flere stoffer som gir risiko for overdosedødsfall». Nå er kun heroin tillatt. Tunge brukere skal få opplæring i overgang fra injisering til mer skånsom bruk (for eksempel røyking av heroin).
Dermed innfrir regjeringen på 2 av 7 topp prioriterte tiltak for rus-aktivister:

Rusreform-aktivitenes topp 7-liste

1)  Besittelse ut av statistikken: Alle narkotikasaker som i dag løses med forelegg, bør tas ut av politiets oppklaringsstatistikk. 2) Brukerrom: Rusreform-aktivistene mener politikerne umiddelbart kan endre sprøyteromforskriften slik at også røyking av heroin og inntak av andre stoffer blir tillatt i der. 3) Testing: Både det offentlige og private aktører bør få lov til å tilby rusmiddelbrukere å få 

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.